Hoe moet je btw berekenen?

Als ondernemer moet je regelmatig btw berekenen, dit dien je immers te vermelden op je facturen. Iedere keer dat je een bon uitschrijft of een factuur opstelt, moet je dit bedrag daarbij aangeven. Het is belangrijk dat het totaalbedrag klopt, dus dat je de berekening op de juiste manier uitgevoerd hebt. Daarnaast moet je ook de btw berekenen om een goede verkoopprijs vast te stellen. Je wilt immers van tevoren weten hoeveel geld je precies overhoudt als je een product of dienst voor een bepaald bedrag verkoopt. Het is dus echt van belang dat je weet hoe je deze berekening uit moet voeren.

Verschillende soorten btw berekenen

Als ondernemer krijg je te maken met zaken waar je van tevoren niet zo bij stil had gestaan. Je gaat ondernemen omdat je eigen baas wilt zijn of omdat je zelf wilt bepalen welk werk je doet. Je doet dit niet omdat je graag aan de slag wilt met btw berekenen. En dat is niet het enige, je moet ook nog weten welk btw-tarief voor jou van toepassing is en dan moet je ook nog al je transacties vastleggen in een kloppende boekhouding. Er komt dus meer kijken bij ondernemen dan je in eerste instantie misschien gedacht had! Laten we eerst eens kijken naar de verschillende tarieven die er voor deze belastingvorm zijn. De overheid heeft drie verschillende tarieven vastgesteld:

  • 0% – voor bijvoorbeeld export van goederen, visvangst en accijnsgoederen
  • 9% – voor voeding, water, kunst, medicijnen, boeken, antiek en agrarische producten
  • 21% – voor alle overige producten en diensten

Voordat je de btw berekenen kunt, moet je dus eerst vaststellen in welke categorie jouw dienst of product valt. Als je dat hebt vastgesteld, dan weet je welk tarief jij dient te hanteren. Maar dan moet je natuurlijk ook nog weten hoe je nu precies de btw berekenen moet.

Hulp bij berekening

Je kunt op verschillende manieren de berekening maken. Je kunt eerst bepalen voor welke prijs jij wilt verkopen en dan op basis daarvan de btw berekenen. Maar je kunt ook eerst bepalen welk bedrag jij over wilt houden na het afdragen van deze belasting en daar dan vervolgens de btw bij optellen. Wat je ook kiest, je moet altijd aan het rekenen slaan. Ben jij geen fan van rekenen of heb je altijd moeite met het op de juiste manier uitvoeren van de berekening? Dan kan de website berekenen.nl jou helpen! Hier kun je heel eenvoudig de btw berekenen. Jij voert in hoe hoog het bedrag is inclusief of exclusief deze belasting en je ziet vervolgens een uitsplitsing van het bedrag. Zo zie je in een oogopslag hoe hoog het bedrag inclusief en exclusief deze belasting is en hoeveel belasting jij hierop in rekening dient te brengen. Zo is de kans bijzonder klein dat je ooit nog fouten maakt met het uitvoeren van deze berekeningen en dat maakt jouw werk als ondernemer weer een beetje gemakkelijker! Heb jij ook altijd moeite met de btw berekenen? Ga dan dus naar berekenen.nl en in het vervolg is het een fluitje van een cent!

Lees meer…