De vijf fases binnen het rouwproces

Niemand is gelijk aan een ander, en dat is waarom rouw en een rouwproces ook voor iedereen verschilt. Toch zijn er vijf fases binnen rouw te herkennen, maar het rouwproces is voor iedereen anders en op welke manier zij deze fases doorlopen ook. Dat zorgt er ook voor dat deze fases lang niet voor iedereen even intensief zijn, en dus ook niet even lang duren. Wanneer je inziet dat je in fase vier zit van een rouwproces, wil dus niet zeggen dat je er bijna doorheen bent. Rouw is een proces waar geen tijd aan gekoppeld kan worden, maar vooral: rouw is een persoonlijk proces. De volgende vijf fases kunnen in willekeurige volgorde voorkomen:

  • Ontkenning
  • Boosheid
  • Het gevecht aangaan
  • Depressie
  • Aanvaarding

Stappen binnen het rouwproces

Ontkenning is vaak de eerste fase van rouw, je bent in ontkenning want de waarheid is te confronterend. Dat zorgt ervoor dat we in eerste instantie het in zijn geheel of in gedeeltes ontkennen. De volgende stap boosheid is iets wat je wellicht niet verwacht, maar naast verdriet is boosheid vaak een heel logische stap. Je bent boos op de wereld, de artsen, misschien zelfs wel op God. Boosheid is een gezonde reactie en dat je de schuld bij anderen neerlegt eveneens. Het kan echter ook voorkomen dat je de schuld bij jezelf zoekt. Het gevecht aangaan, het klinkt wat vreemd wellicht maar het is wederom een heel logische stap. Je moet namelijk nieuwe doelen zoeken, nieuwe redenen om door te gaan. Wilde je nog een verre reis maken, een marathon lopen of neem je het heft in eigen hand en schakel je een advocaat in (bijvoorbeeld bij een echtscheiding)? De depressieve fase volgt vaak wanneer je doorkrijgt dat het ontkennen, boos worden en strijden geen effect heeft op het verlies dat je geleden hebt. Je voelt je machteloos en dat luidt de depressieve fase in. Aanvaarding is het moment waarop je gaat proberen het verlies een plaats te geven. Dat houdt echter niet in dat je stopt met iemand te missen of iemand vergeet. Het houdt echter wel in dat je probeert verder te gaan met je leven.

Het onvermogen om daadwerkelijk om te gaan met het rouwproces

Soms zijn mensen niet in staat om zelf om te gaan met hun verdriet. Dat kan tot blijvende problemen leiden als mensen geen hulp zoeken, mensen kunnen in een blijvende depressie belanden. In zulke gevallen is het zeker belangrijk om hulp te zoeken. Je hoeft om in een rouwproces te raken niet iemand te verliezen, je kunt ook je baan kwijtraken, chronisch ziek zijn of gaan scheiden. Een rouwproces gaat altijd gepaard met emoties, en ieder mens gaat anders met emoties om. Waar de een er constant over wil praten, zal een ander er nooit over willen praten. Omdat emoties zo hoog op kunnen lopen, kan je last krijgen van lichamelijke klachten, je kunt oververmoeid raken. Dat komt omdat emoties veel energie verbruiken en omdat je vaak slechter slaapt. Bij Praktijk Akkerwinde (https://www.praktijkakkerwinde.nl/rouwverwerking/) kan je geholpen worden bij je eigen rouwproces. Wees niet bezwaard om hulp te zoeken, veel mensen zien het nog als een zwakte om hulp nodig te hebben bij het verwerken. Toch is dat het tegendeel, het is juist heel sterk om te erkennen dat je hulp nodig hebt. Een rouwproces kan heel zwaar zijn, en het is helemaal niet vreemd om hulp nodig te hebben om weer op het juiste pad te raken. Je eigen gezondheid (lichamelijk én geestelijk) is immers heel belangrijk.