Aanvragen energielabel woning: zo doe je het

Vraagt u zich af wat het energie label is van uw huis of appartement? Heeft u onlangs een verbouwing gehad en aanpassingen gemaakt aan de isolatie van uw huis? Dan is het in uw eigen belang om te weten wat het energielabel is van uw huis. Een grote reden waarom het belangrijk is dat uw huis een up-to-date energielabel heeft is dat vanaf 1 januari 2020 het wordt verplicht om bij het verhuren of verkopen van een woning een energielabel te leveren. Aanvragen energielabel woning gaat gemakkelijker dan u zou denken. Het kan worden aangevraagd bij aanvragen-energiebel. 

Aanvragen energielabel woning: zo doe je het

Wanneer aanvragen energielabel woning?

Er zijn verschillende situaties waarin iemand het aanvragen energielabel woning nodig heeft. Bijvoorbeeld bij:

  • Een verhuizing.
  • Het verhuren van een woning dat nog geen energielabel heeft.

Het is de plicht van de verkoper om een energielabel te kunnen tonen bij de verkoop of verhuring van een woning. Aanvragen energielabel woning kan dus bij aanvragen-energielabel. Dit kunt u doen door een afspraak in te plannen met een van hun inspecteurs op een moment dat gunstig is voor u. Uw woonplaats zal geen invloed hebben doordat er een landelijk netwerk is van zo’n 300 inspecteurs. Er zal dus altijd eentje in de buurt zijn! De inspecteurs zijn allen gediplomeerd en elk ondergaan ze een kwaliteitscontrole die voortdurend loopt. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over de registratie van het energielabel na het aanvragen energielabel woning, want elke opname wordt automatisch geregistreerd bij de instanties. 

Waarom aanvragen energielabel woning?

Misschien bent u nog steeds niet helemaal zeker over het aanvragen energielabel woning. Want waarom is dit eigenlijk zo nodig? Vanaf 1 januari 2021 wordt het wettelijk verplicht om bij het verkopen of verhuren van een huis en/of appartement een energielabel te leveren. Dit is vanwege een goede reden. Een energielabel is namelijk een indicate voor de isolatie, of zuinigheid van de woning. Een ‘groene’ woning is zoal zuiniger, en het wordt sterk aangemoedigd om een woning zo groen mogelijk te maken en zo min mogelijk energie te verbruiken. Een energiezuiniger huis of appartement zal een lagere energierekening opleveren voor de eigenaar en bovendien zal er een hogere leefcomfort zijn doordat er in de winter meer warmte binnen wordt gehouden. Daarbij draagt het ook bij aan het milieu. Een groen en zeer energiezuinig huis heeft een energielabel A (gekleurd groen), terwijl een zeer onzuininge woning het energielabel G heeft, wat wordt aangeduid met rood. Dus, hoe dichter bij groen uw label, hoe energiezuiniger uw woning. 

Heeft u als eens aanvragen energielabel woning gedaan, en bleek het dat uw woning niet heel zuinig was? Als u dit wil verbeteren zijn er verschillende mogelijkheden om uw woningen groener te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen nemen en de isolatie van uw woning verbeteren. Een andere optie is voor degenen die ramen van enkelglas hebben. Enkelglas is dun en maakt een woning kouder in de winter en juist warmer in de zomer. Door het vervangen van enkelglas met dubbelglas zal uw woning een stuk beter geïsoleerd zijn. 

Heeft uw woning nog geen energielabel? Of het label niet meer up-to-date door aanpassingen aan de woning? Dan is het aanvragen energielabel woning mogelijk bij aanvragen-energielabel. Er zal een inspecteur langskomen en het label van uw woning opnemen.