De alcoholist geneest

Als kind was een kleine dondersteen. Ik was altijd jaloers op mijn zus. Toen ik voor de eerste keer naar school ging was ik bang voor de andere kinderen, en later, toen ik ouder werd, was ik bang voor de andere mensen. Angst was een staat van zijn in mijn leven. Zolang als ik me kan herinneren, ben ik bang geweest. Alcohol was voor mij het antwoord. Als ik dronk, verdween de angst. Dus dronk ik. Ik ben alcoholist sinds ik zestien jaar ben. Dat was de leeftijd waarop ik begon met drinken. In mijn omgeving was dat redelijk normaal. We deden het allemaal, met het verschil dat ik er verder in doorging en dat ik niet alleen maar dronk omdat het leuk was, maar ook om die angst te verdrijven die alsmaar aanwezig was, bij iedere stap die ik zette. Mijn vader was geen alcoholist, maar de vader van mijn vader wel. Het zit dus wel in de familie en ik heb me laten vertellen dat het ook deels genetisch bepaald wordt of je een alcoholist wordt. Ik ben veertig jaar en ik heb in mijn leven veel kapot gemaakt. Mijn ouders hebben altijd grote zorgen over me gehad. Alle aandacht ging altijd naar mij toe, omdat ik nu eenmaal een probleemgeval was. Mijn jongere zusje heeft daar erg onder te lijden gehad. Ze kreeg geen aandacht, want alle aandacht ging altijd naar mij, de alcoholist van de familie. Dat heeft haar uiteindelijk in een depressie gedreven die tot een zelfmoordpoging leidde. Gelukkig overleefde ze de poging, maar het was voor mij en voor ons hele gezin wel een wake up call. Ineens draaide de wereld niet meer om de alcoholist in de familie. Dat is het moment geweest dat ik hulp wilde zoeken. Toen dit gebeurde wilde ik er voor mijn familie kunnen zijn en niet andersom. Ik kwam uiteindelijk uit bij Solutions-center.nl. Hier vond ik de hulp waar ik eigenlijk al die tijd naar op zoek was geweest. SolutionS werkt volgens het twaalf stappen plan waarbij de alcoholist wordt gezien als iemand met een chronische ziekte waar hij of zij mee moet leren leven. Bij SolutionS:

  • Voer je gesprekken in groepen
  • Voer e gesprekken met een coach
  • Mediteer je en volg je het traject naar genezing

Twaalf stappen die de alcoholist zet

De eerste stap die je als alcoholist in herstel zet, is erkennen dat het leven onstuurbaar is geworden. Voor mij was dat ook meteen de moeilijkste stap die lang op zich heeft laten wachten. Ik wilde namelijk lange tijd niet toegeven dat ik een probleem had. Dat is precies het kenmerk van een alcoholist. Ik had de pech of het geluk dat ik mijn verslaving redelijk goed wist te verbergen. In mijn omgeving wist alleen mijn familie het. Natuurlijk raakte ik wel veel vrienden kwijt en maakte ik vooral ook geen nieuwe, omdat ik me gewoon niet aan mijn afspraken hield, maar het was wel zo dat ik normaal over kwam als ik er wel was. Ik had bovendien altijd hele plausibele verhalen over waarom ik er niet was en dat wist allemaal heel aardig te verkopen. Natuurlijk hield dat geen stand. Ik was niet te vertrouwen en dat was het. 

Herstel per dag

Bij SolutionS leerde ik tegen mezelf te zeggen, een dag tegelijk. Iedere dag dat ik niet drink, is een overwinning en inmiddels ben ik al vijf jaar sober. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die ik heb gekregen bij SolutionS en gun iedereen een duurzaam herstel die nu nog lijdt aan een verslaving.